KRUIDEN EN SPECERIJEN

 Zelf enkele kruiden verbouwen is een makkelijke manier om maaltijden net even dat beetje extra pit te geven. Maar welk kruid gebruik je nu precies voor wat? Hier een klein overzicht:


KRUIDEN EN SPECERIJEN
  • Anijszaad - gebak, nagerechten, brood
  • Basilicum - Italiaanse gerechten, salades
  • Bieslook - dressings, sauzen, garnering
  • Bonenkruid - peulvruchten
  • Cayennepeper - Aziatische en Mediterrane gerechten
  • Chilipoeder - chili con carne, pikante vleesgerechten
  • Dilletoppen - visgerechten, (aardappel-)salade
  • Dragon - kipgerechten, vinaigrettes, bearnaisesaus
  • Foelie - kippenbouillon, patés, marinades
  • Gember - Aziatische en Indiase gerechten, gebak, nagerechten
  • Jeneverbessen - stoofschotels, patés
  • Kaneel - gebak, nagerechten, Indiase en Indonesische gerechten
  • Kaneelpijpjes - stoofschotels, Indiase en Indonesische gerechten
  • Kardemom - Indiase gerechten, gebak
  • Kerrie - Indiase gerechten
  • Knoflookpoeder - diverse (o.a. Aziatische) gerechten
  • Kummel/Karwijzaad - gebak, zuurkool
  • Kurkuma/Koenjit - Indiase en Aziatische gerechten
  • Komijnzaad - Indiase, Aziatische en Noord-Afrikaanse gerechten
  • Korianderzaad - Indiase, Aziatische en Noord-Afrikaanse gerechten
  • Kruidnagel - stoofschotels, Indonesische gerechten, gebak
  • Laurierblad - stoofschotels, sauzen, vleesgerechten
  • Nootmuskaat - aardappelpuree, groenten, kaasgerechten, bechamelsaus
  • Oregano - Italiaanse gerechten, pizza's, Griekse gerechten
  • Paprikapoeder - Hongaarse goulash, Spaanse en Indiase gerechten
  • Peper - diverse gerechten
  • Piment - stoofschotels, marinades
  • Peterselieblad - soepen, sauzen, visgerechten, mosselen
  • Rozemarijn - Italiaanse en Franse gerechten, lams- en varkensvlees
  • Saffraan - Noord-Afrikaanse, Spaanse en Indiase gerechten, vis, sauzen
  • Salie - varkensvlees, Italiaanse gerechten
  • Selderijblad - soepen, mosselen
  • Steranijs - Chinese gerechten, nagerechten
  • Tijm - Franse gerechten, lamsvlees, varkensvlees, kip, aardappelen
  • Vanillestokjes - nagerechten, gebak
  • Venkelzaad - visgerechten, Indiase gerechten, inmaken

KRUIDENTHEE
  • Brandnetelblad
  • Goudsbloem
  • Kamille
  • Lavendel
  • Lindebloesem
  • Pepermuntblad
  • Rozenknoppen
  • Rozenbottel
  • Vlierbloesem
  • IJzerkruid/Citroenverbena
  • Zoethout