Maar wie echt in de oudhollandse recepten wil duiken, komt vaak alsnel voor een aantal verrassingen te staan. Eén daarvan zijn de temperaturen waarop een oven opgewarmd dient te worden. Niks geen precieze graden, maar vage termen als 'lauw', 'warm' of 'heet'. Waar staan die termen precies voor?
Hieronder een overzicht met de temperaturen voor gebruik bij een elektrische oven met tussen haakjes de temperatuur voor het gebruik van een hete lucht oven:
OVENTEMPERATUREN
lauw warm - 140°C (125°C)
matig warm - 150°C (140°C)
vrij warm - 175°C (155°C)
warm - 190°C (170°C)
zeer warm - 200C (185)
heet - 230°C (205°C)
erg heet - 250°C (225°C)
zeer heet - 270°C (240°C)
Wie net als wij ook eens in de receptengeschiedenis van weleer wil duiken; hieronder vind je enkele door onszelf beproefde oudhollandse en -engelse recepten. Laat je een reactie achter als je er een hebt geprobeerd?
ONTBIJT
LUNCH
Zelfgebakken brood (coming soon)
DINER
SOEP
BROOD
DRINK
TUSSENDOOR
Eenvoudige kruidkoek
Limburgse vlaai