RECEPT: LIMBURGSE VLAAI

 Mag ik als oer-Zuid-Hollandse dame eigenlijk wel een recept van een Limburgse vlaai met jullie delen? Of ga ik dan net een brug te ver  ;o)  Maar ze was zo leuk om te maken en zo prima te doen dat ik het jullie toch niet wil onthouden. Dit recept dateert uit de jaren '30 van de vorige eeuw. Bak je gezellig mee?

Ingrediënten

- 250 gram bloem
- 50 gram boter
- 5 gram zout
- 50 gram suiker
- 20 gram gist
- 1 ei
- 1½ dl lauwe melk

Bereiding

Maak op de bekende wijze een brooddeeg met een ei, gesmolten boter en suiker er door.

Rol het gerezen deeg op een met meel bestoven plaat of tafel uit tot een lap van ongeveer ½ cm dikte in de grootte van den vorm, waarin de vlaai gebakken moet worden. Besmeer den vorm met boter, steek een cirkel uit het deeg grooter dan de vorm. Leg de lap deeg er in en zorg dat het opstaand randje van den vorm ook bedekt is met het deeg. Beprik den bodem met een vork en laat het nog een half uurtje rijzen onder een vochtigen doek.

Bak daarna de vlaai in een heete oven gaar en lichtbruin (20 à 30 minuten). Neem ze uit den vorm, vul ze na bekoeling met vruchtencompôte, b.v. met abrikozen- of kersencompôte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten