MET LIEFDE GEBAKKEN

 Ooit eens eerder, jaren en jaren geleden probeerde ik een challah te maken. De kinderen waren er gek op! Steeds kwam de vraag of ik toch niet weer eens zo'n heerlijk zoet brood wilde bakken. Afgelopen zaterdag kwam het zo uit dat ik tussen de bedrijven door tijd had om het een 'go' te geven.

Via IG zocht ik wat tips op en kwam uit bij een reel van Idan @challahprince. Stap-voor-stap uitleg met door het uitleggen heen allerlei tip en tricks. En zo rustig verteld! Hier kun je het recept vinden, mocht je het ook eens een challah willen maken.

Mijn bedoeling was twee rechte broden te bakken, maar eenmaal klaar met rollen kwam als automatisch het vlechten van twee strengen voor dit hartvormig brood. Als vanzelf rolde ik de vlechten, legde ze in positie en ik was werkelijk verbaasd over mijn eigen resultaat.

Na een derde rijs ging het brood de oven in en mensenlief.. het brood werd groot! Bakplaat vullend.

Eenmaal uit de oven rook het huis heerlijk naar versgebakken goed en konden we er makkelijk twee dagen van eten. En eten deden ze er van!

Kun jij raden welk ingrediënt ik er het meest in heb gedaan? ♡

STORM OP KOMST

 Zo.. de eerste 5.600 stappen van vandaag zijn gezet. Wat een wind al zeg! Maar ook: wat een heerlijk weer. Ja echt hoor! Ik ben er zot op. Het ploegen en zwoegen buiten met oog op wat er thuis op je wacht. Een dak boven je hoofd, de rust, een kopje warme koffie met wat lekkers. Mogen we daar niet elke dag weer dankbaar voor zijn!

Vandaag staat verder in het teken van wassen en strijken, maar eerst een uurtje rust, anders red ik het vandaag niet eens.

Vorige week maakte ik in een paar dagen tijd nog weer een 'Miss Marple-scarf', je leest er in dit bericht meer over. Het wolletje van Vive Handmade had ik nog thuis liggen. Ik begon er eens een set handschoenen mee, maar op de één of andere manier bleef het na één want liggen. Misschien nu een mooi moment om toch maar aan die tweede te beginnen? De sjaal kleurt immers wel mooi bij deze blauwe jas, vind je niet?

Wel.. ik ga mezelf nu eerst maar een kop koffie maken. Bericht na bericht komt binnen dat de scholen om 12:00 uur de kinderen naar huis sturen vanwege de verwachte stormkracht. Het wordt vandaag weer eens een hele andere dag dan gedacht..

HANDGEMAAKT CADEAU

 Dit herfstige weer met natte dagen en langere avonden vraagt toch gewoon om op het gemak wat bezig te zijn met handwerkjes? Zeker nu koude wintermaanden mogen worden verwacht en feestdagen langzaamaan in het zicht komen. Hoe leuk is het dan om familie of vrienden te verrassen met een zelfgemaakt cadeau?

Veel van jullie weten dat ik graag zelf huishouddoekjes maak, ze liggen bij stapels in de kast. Om de vaat te wassen, tafels te boenen of snoeten te poetsen. Ze zijn heerlijk multifunctioneel inzetbaar, goed wasbaar door het katoen en zo leuk om cadeau te geven! Maak er bijvoorbeeld drie (twee dezelfde kleur en één afzonderlijk), vouw ze één of twee maal dubbel en strik er een feestelijk lint omheen. Succes gegarandeerd.

Maar ook deze warme sjaal - de 'Miss Marple scarf", vernoemd naar een personage van de bekende Britse schrijfster Agatha Christie - is een eenvoudig en snel te maken cadeau. Zeker als er ook nog een muts of stel wanten bij kunnen worden gemaakt. Wie wil nu niet in zo'n symbolische knuffel de winterse kou trosteren?

Een patroon van een dergelijke sjaal is op meerdere plekken online en gratis terug te vinden. Zelf gebruikte ik dit patroon wat ik via Ravelry bij de Nederlandse Suzanne vond. Echt een leuk werkje!

Hoe vaak heb jij de durf gehad zelf een handwerk te maken en deze cadeau te doen aan familie of vrienden? Vind je het dan goedkoop aanvoelen of kun jij je goed verplaatsten naar het aantal uren werk en de liefde die je er in hebt gestopt? Het kan natuurlijk dat je nog nooit eerder het idee of de lef hebt gehad. Wat houd je (nu nog) tegen?

Deze sjaal hoop ik trouwens zelf te gaan dragen, maar wie weet komt er komende dagen nog zo'n sjaal van de pennen af. Het is zo'n heerlijke comfortabele warmte rond de nek. Wie wens ik dat nu niet?

ZELFGEMAAKTE SCHOONMAAKDOEKJES

  Zoals eerder via Instagram beloofd en gedeeld geef ik hier nogmaals het 'recept' voor zelfgemaakte schoonmaak- of vaatdoekjes die ik zeker al zo'n 10 jaar mag gebruiken. Voor mij écht niet meer zonder!

We hebben ze inmiddels in allerlei soorten en maten wel in huis en ook als cadeautjes doen ze het super goed. Denk dan allereerst aan het geven van de schoonmaakdoekjes aan een huismoeder, maar wat dacht je van een zacht beige kroeldoekje voor een pasgeboren baby? Of sla troostdoekje voor een ouder kind die door trauma heen gaat of een geliefd iemand moet missen? Maak het doekje van een heel zacht draad en vermenigvuldig het totaal aantal steken een paar keer meer. Wie zou er haar kindje niet onder willen laten slapen?

Kijk en brei gerust (weer) met me mee. Ontdek eerst hoe ontzettend simpel het is zo'n doekje te maken en beleef daarna het gemak en plezier er van als je er in je huishouden mee aan het werk gaat. Wedden dat je daarna ook niet meer zonder wilt?

Hieronder vind je de benodigdheden. Uit een bolletje katoen van zo'n 50 gram / 160 meter kun je met naalden 3,5mm ongeveer vier of vijf doekjes breien.

Succes!

EENVOUDIGE KRUIDKOEK

 Een eenvoudig huishouden kenmerkt zich vooral in het veel doen met weinig. Of ook wel het grote tevreden zijn met weinig middelen. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik persoonlijk deze eenvoudige kruidkoek. Niks geen bijzondere ingrediënten, gewoon simpel en eenvoudig, met een smakelijke uitkomst bovendien.

Maak deze kruidkoek vooral ook gewoon met de hand, zonder gebruik van elektriciteit (behalve voor de oven). Geniet van het moment van rust.

Ingrediënten

- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram bruine suiker
- een kopje melk
- wat zout
- een theelepel kaneel
- een theelepel gemalen kruidnagelen of speculaaskruiden (eventueel surrogaat)

Bereiding

Voor de bereiding wordt het meel met de melk en de kruiden tot een gladde, niet te slappe massa geroerd. De tulbandvorm wordt zorgvuldig ingevet en voor 2/3 met het deeg gevuld. 

In een matig warme oven (150°C) bakken we de taart in ongeveer 50 minuten gaar. We laten de tulband uit de vorm bekoelen en bestrooien hem dan met wat poedersuiker.